Gå till Naturkompaniets e-handel

Gör vardagen till ett äventyr.

Kung i svampskogen!

Bär- och svampplockning är en underbar fritidsaktivitet som passar alla åldrar. Det är även ett utmärkt sätt för hela familjen att spendera tid tillsammans och samtidigt njuta av naturen. De lokala frodiga skogarna har mycket att erbjuda i form av vilda bär och svampar som fritt kan plockas tack vare vår Svenska allemansrätt. Att vandra i varierad skogsterräng är även bra om du vill upprätthålla eller till och med öka din kondition. Att hobbyn dessutom går att kombinera med läcker matlagning är ett stort plus.


Kantareller betraktas av många som skogens guld

Bär och svampar innehåller mycket vitaminer och mineralämnen. Exempelvis innehåller hjortron tre gånger mera C-vitamin än apelsiner. De flesta svampar innehåller 85–90 procent vatten. De har lågt energivärde, men innehåller mycket av både protein och fibrer, och många mineral- och spårämnen. Vildplockad svamp är en känslig färskvara som helst ska tas om hand samma dag. Odlad svamp däremot har bra hållbarhet om de förvaras rätt. Bäst mår de i en luftig papperspåse i kylen.


Lingon plockas vanligtvis i september

Kort om säkerhet
Det finns en del risker med svampplockning, därför är grundregeln att man bara plockar sådana matsvampar som man garanterat känner igen. För den ovane plockaren rekommenderas en svampkurs eller en guidad tur med en erfaren plockare samt en bra svampbok. Det är även viktigt att ta hänsyn till artspecifika förbehandlings- och matlagningsmetoder.
Bären är betydligt lättare att känna igen. Hjortron, blåbär, tranbär, lingon, kråkbär och hallon är de vanligaste bären i våra skogar, och det finns inga giftiga arter som liknar dem.

Lämplig utrustning för svamp- och bärplockning
Vattentäta stövlar – det kan finnas fuktiga ställen i skogen även i torrt väder, och stövlar kommer också att skydda dig från huggormar.
• Slitstarka fritidskläder för att skydda dig från att repas av grenarna och från insektsbett.
• En färgglad hatt/buff, helst i rött, är viktigt speciellt under jaktsäsongen så att du lätt kan ses (och inte misstas för ett djur).
Mygghuva och myggspray.
• En bärplockare för att plocka blåbär eller lingon. Det är värt att lära sig använda en bärplockare, eftersom du kan samla cirka tre gånger mer bär än vad du skulle plocka för hand.
• En svamp- och bärväska eller en hink med lock.
• En luftig, svampkorg samt en svampkniv med borste i ena änden för att ta bort skräp.
• En liten bok om svampar för att hjälpa dig att identifiera dem.
• Karta och kompass skall alltid packas med om man ger sig ut i okänd terräng

Ta med dig en termos med din favoritdryck och ge dig ut i naturen och njut!

Av Peter Persson
för 915 dagar sedan i Det enkla friluftslivet
Kommentarer (2)
 1. Mattias (Vandringsman) skrev:

  Var ute i Tyresta i helgen. Svamparna lyste med sin frånvaro, i alla fall där vi var.

  Blåbären var också få till antalet, men kanske hade de plockats mycket? För helgen innan var det mycket bär i närheten av Läggesta.

  Ska ut igen i helgen, nu med bärplockare för att kunna ta det sista av blåbären. Och det bör alla andra också göra … ut och ta tillvara resurserna.

 2. Bram skrev:

  ja mammabloggarna e4r ju en kul sida. Hittade den ju tack vare tiespt he4r pe5 din blogg Ebbe var inte heller f6verff6rtjust ff6r sin ff6rsta smakis, men nu har han blivit lite av ett matmonster som sitter och klappar ote5ligt med handen i bordet ne4r man inte e4r snabb nog att fylla pe5 mat i hans lilla fe5gelunge-mun

Lämna en kommentar

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Senaste produkterna
  Warning: file_get_contents(http://www.naturkompaniet.se/export/getnewproducts.aspx): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/blog/public_html/wp-content/themes/naturkompaniet/footer.php on line 53
kd vi Air Max 90 lebron 11 kd vi Air Max 90 lebron 11
2014 Aj Shoes jordan 11 low air jordan Shoes